Unități mobile de aer condiționat: cum funcționează acestea?

unitate aer conditionat

Spre deosebire de convingerea populară, aerul condiționat nu implică producerea aerului rece, ci mai degrabă schimbul de caldura dintr-un spațiu în altul.

Fără a intra în detalii excesive, vă puteți gândi la o unitate mobilă de climatizare care funcționează exact ca un frigider. Principiul comun este schimbul de căldură prin intermediul unui agent frigorific, prin procese de comprimare, condensare și evacuare a energiei termice recuperate.

Aerul aruncat înapoi în incapere de sistemul de ventilație al unității a fost eliberat de o parte din căldura anterioară, răcind aerul ambiental din spațiul din jur. Restul aerului fierbinte, în funcție de tipul de aer condiționat, este evacuat în exterior sau condensat.

Senzația de răcire este aproape instantanee odată ce aparatul a fost pornit. În prezent, marea majoritate a unităților mobile de climatizare funcționează automat. Ca atare, un senzor de temperatură măsoară temperatura ambientală în timp real. Unitatea calculează apoi electronic (în funcție de puterea și capacitatea de compresie) excesul de căldură ce trebuie extras și cantitatea de aer proaspăt care trebuie returnată pentru a atinge temperatura dorită.

Care sunt diferitele tipuri de aparate de aer condiționat mobile.

Se pot distinge trei tipuri de aparate de aer condiționat mobile: sistemul dintr-o singură piesă și unitatea mobilă de climatizare care nu se evacuează.

Unitate mobilă de aer condiționat dintr-o singură bucată

Unitatea cu o singură piesă este cel mai rapid și mai simplu tip de utilizat. După cum sugerează și numele, întregul mecanism de climatizare este asamblat într-o singură unitate montată pe roți. Ideal ca sistem auxiliar de aer condiționat și ușor de deplasat de la o cameră la alta, unitățile cu o singură bucată necesită evacuare exterioară.

Această evacuare se realizează printr-un furtun flexibil (cu diametrul de 100-150 mm) care poate fi alimentat printr-o fereastră sau printr-o gaură în peretele exterior. Puterile de putere variază de la 2000-3500W, ceea ce înseamnă că o suprafață de pardoseală de peste 35m2 poate fi întreținută de o singură unitate. Cu toate acestea, acordați atenție nivelului de izolare fonică a carcasei, deoarece acest tip de aparat de aer condiționat este adesea zgomotos (> 60dB).

Modelele mai sofisticate oferă, de asemenea, un mod de ventilație sau de dezumidificare pentru a circula sau a elimina umezeala din aerul înconjurător fără răcire. Unitățile de climatizare de înaltă calitate sunt programabile și cu ajutorul unui ceas – pornire, oprire, temperatura dorită etc.

Unitate mobilă de climatizare separată

Modelul împărțit funcționează exact ca o singură piesă, dar constă din două părți separate. Unitatea de condensare și compresie este montată în afara proprietății, iar unitatea de ventilație mobilă poate fi amplasată în interior – conectată la unitatea externă printr-un furtun flexibil. Așa cum ați bănuit, modelul împărțit este mai puțin mobil decât unitatea, deoarece unitatea de ventilație trebuie să rămână aproape de unitatea externă de compresie.

Avantajul major al modelului divizat este că unitatea de ventilație mobilă este mai ușoară și mai puțin voluminoasă și produce mult mai puțin zgomot! În mod similar cu cea dintr- o singură piesă, puterile variază de la 2000 la 3500W.

Cele mai multe aparate de aer condiționat separate oferă și moduri de ventilație și dezumidificare. La fel ca modelele mobile dintr-o singură piesă, modelele divizate de ultimă generație sunt, de asemenea, programabile. Ele sunt totuși mai scumpe decât opțiunea dintr-o singură piesă.

Leave a Reply