Sfaturi utile pentru liceeni

Tocmai ai terminat clasa a 8-a si vrei sa iti alegi un liceu care sa ti se potriveasca de minune si sa iti ofere sansa unui viitor excelent? Atunci este cazul sa iei atitudine si sa te informezi despre liceele de langa tine si despre modul in care se face invatamantul aici. In Iasi spre exemplu, ai de ales intre 6 licee mari, printre care Garabet Ibraileanu, Vasile Alecsandri sau Costache Negruzzi. Nu toate sunt insa potrivite pentru ceea ce iti doresti tu, asadar, trebuie sa analizezi cu atentie oferta de invatamant.
Pentru a fi un liceean fericit timp de 4 ani, urmeaza urmatoarele sfaturi:
–       Analizeaza site-ul ministerului de invatamant ( edu.ro ). Aici poti gasi foarte multe informatii utile despre examene, despre licee si despre materia pe care o vei invata. Cu cat esti mai informat, cu atat este mai bine si cu atat vei reusi sa te bucuri mai mult de perioada liceului;
–       Consulta-te cu parintii. Chiar daca tu esti cel care trebuie sa ia decizia finala in ceea ce priveste liceul, este bine sa te consulti cu parintii. Prezinta-le dorintele tale si cere-le parerea in legatura cu ce liceu ar trebui sa urmezi. Sansele ca ei sa cunoasca profesorii, sa cunoasca liceele sau sa stie de ce ai nevoie pe viitor sunt destul de mari;
–       Intreaba-ti colegii. Cu siguranta ai colegi foarte hotarati, care stiu exact ce liceu vor urma. Este bine sa te consulti si cu ei si sa afli exact care sunt argumentele pentru care isi doresc sa urmeze un animit liceu;
–       Nu iti neglija pasiunile. Daca te pasioneaza ceva, nu evita sa cauti un liceu care sa puna accent pe pasiunea ta. Fie ca iti place muzica, limba romana, limbile straine sau matematica, cu siguranta se va gasi un liceu care sa se muleze perfect pentru tine si sa iti ofere un viitor stralucit.
Odata ce ai ajuns la liceu, situatia va fi extrem de interesanta. Va trebui sa te confrunti cu colegi noi si sa te imprietenesti cu ei, va trebui sa iti cunosti noii profesori si va trebui sa te inveti cu un ritm alert de invatat si de viata. Cu siguranta insa, viata de liceu ti se va parea incredibil de interesanta si iti va ramane intiparita in minte ca una dintre cele mai frumoase perioade din viata ta. Pentru a te bucura pe deplin de liceu, trebuie sa fii cat mai sociabil, sa iti cunosti cat mai bine colegii si sa fii prietenos cu ei, sa spui mereu ce probleme ai si sa te implici.
Cu siguranta vei descoperi numeroase proiecte internationale, olimpiade si evenimente organizate de liceul tau sau de alte unitati de invatamant. Oricare ar fi aceste activitati, este bine sa le acorzi o sansa si sa participi la ele, deoarece te ajuta sa te dezvolti si iti genereaza amintiri deosebite.
Cel mai important sfat ramane insa urmatorul: combina partea utila, adica invatatul, cu partea si mai utila, adica distractia. O persoana care le combina pe ambele are mult mai multe sanse in viata decat o persoana care invata fara oprire sau decat polul opus al acesteia.

Leave a Reply