Izolarea cu polistiren sau vata bazaltica ori alt material termoizolator?

Incerci sa intelegi care este cea mai sanatoasa, performanta izolare termica pentru a o utiliza la izolarea casei tale?

Izolarea este o componenta critica a cladirilor.
Imi place izolarea termica, dar nu toate materialele de izolare sunt create egal.
Daca luam in considerare impactul asupra sanatatii si aspectele cu privire la mediu, unele materiale par a fi mai bune decat altele. Acest lucru este adevar atat pentru materialele izolatoare termice cat si pentru alte produse utilizate in constructii, precum gresia, parchetul sau chiar adezivii.
Asa ajungem la problema izolarii cu polistiren. Recent au fost ridicate semne de intrebare de HBCD(o substanta pe baza de bor care are rol de protejare la foc), care este utilizat in polistirenul expandat si extrudat.
Exista destule evidente ca HCD este periculos pentru sanatatea oamenilor si agentiile de mediu din europa vor restrictiona utilizarea lui.
Bazandu-ne pe aceste lucruri care ne ingrijoreaza si impreuna cu alte ingrijorari in ce priveste constituentii polistirenului(benzen si stiren in mod special) – foarte probabil ca ar trebuie sa evitam polistirenul extrudat si expandat atata timp cat nu compromit performanta energetica.

Ce alternative avem la polistirenul expandat si extrudat?

Pentru acelasi nivel de izolare termica avem o multime de optiuni. Cea mai usoara inlocuire ar putea fi placile de poliizocianurat (suna bine nu? cianurat…), un alt tip de panou pentru izolare sunt panourile rigide de vata minerala bazaltica sau materialele izolatoarea termice ecologice, pentru mai multe detalii citeste si despre o gama mai larga de materiale termoizolatoare si comparatie intre polistirenul expand si alte materiale.
In fapt placile de izocianurat ofera o performanta termica mai buna decat placile de polistiren.
O sectiune de piata pe care o domina polistirenul extrudat este la izolarea fundatiilor, unde sunt mai putine optiuni.
O alternativa pentru izolarea fundatiilor ar fi placile rigide de vata precum Roxul Drainboard, un produs foarte higrofobic pe care nu-l plac nici insectele.
O alta alternativa pentru peretii fundatiilor este izolarea cu spuma poliuretanica.
Vata bazaltica inca nu se preteaza pentru acest tip de izolare, cred ca exista o oportunitate pentru crearea unor panouri de izolare care sa aiba miez din vata minerala bazaltica.
Tu ce material izolator termic ai folosi?

Leave a Reply