Lucrările de fibră optică şi ce presupun acestea

banner-fibra-optica

Fibra optică este o tehnologie care folosește fibrele optice, care sunt fire lungi de tip sticlă lungă, aproximativ ca diametrul părului uman. Utilizând această tehnologie de ultimă oră, cantități mari de date pot fi transmise pe distanțe lungi. Fibrele optice sunt utilizate pentru a transmite semnale luminoase și semnale audio, producând un sunet fără distorsiuni. În plus, fibra optică este utilă în procedurile medicale (pentru inspecția internă a corpului), automobile și aeronave.

Deși fibra optică a fost inventată pentru prima dată în anii 1930, folosirea acestei tehnologii a început la sfârșitul anilor 1960. Un impuls serios a avut loc în anii 1980, când companiile de telefonie au început să-și înlocuiască cablurile de cupru de lungă distanță cu cablu de fibră. Treptat, toate sistemele de transport și rețelele au început să utilizeze cabluri din fibră.

Un sistem de relee cu fibră optică conține un transmițător care produce și codifică semnalele, o fibră optică care transmite semnalele pe o distanță, un regenerator optic esențial pentru amplificarea semnalului pe distanțe lungi și un receptor optic care recepționează și decodează semnalele.

Fibrele optice sunt în general aranjate în mănunchiuri cunoscute sub numele de cabluri optice. Fiecare pachet este protejat de acoperirea exterioară a cablului. O singură fibră optică constă din miez (partea centrală în care se deplasează lumina), placarea (aditivi speciali care înconjoară miezul) și acoperirea(stratul de plastic care protejează fibra de spargere și umiditate). Placarea are un indice mare de refracție, astfel încât lumina să se reflecte în interior.

Fibrele optice sunt clasificate în două tipuri, fibre cu un singur mod și fibre cu mai multe moduri. Fibrele cu un singur mod prezintă miezuri mici (aproximativ 3,5 x 10-4 inchi sau 9 microni în diametru) și difuzează lumină laser cu infraroșu cu lungimea de undă de 1.300-1.550nm. Fibrele cu mai multe moduri au miezuri mai mari (2,5 x 10-3 inchi sau 62,5 microni în diametru), care transmit lumină infraroșie (lungimea de undă variază de la 850 la 1300nm) de la LED-uri. Există câteva fibre optice, care sunt fabricate din plastic, având un miez mare (0,04 inch sau diametru de 1 mm) și trimit lumină roșie vizibilă cu lungime de undă de 650 nm din LED-uri.

În comparație cu firele de cupru, fibrele optice sunt mai puțin costisitoare, mai subțiri, au o capacitate de încărcare mai mare, o degradare a semnalului mai redusă, transportă semnale digitale și sunt neinflamabile, ușoare și flexibile. Deoarece semnalele se degradează mai puțin, se utilizează emițătoare cu putere redusă în locul transmițătoarelor electrice de înaltă tensiune necesare pentru firele de cupru. Semnalul care iese dintr-o sârmă de fibră are aceeași calitate și intensitate ca atunci când a fost introdus pentru prima oară în cablu. Un cablu optic este rezistent la interferențe electromagnetice, precum și la interconectările de la firele învecinate.

Lucrări de fibră optică în Suceava realizează societatea Netcom Activ, pentru a permite accesul la servicii de date și internet, voce fixă și mobilă, TV, la standarde ridicate net superioare față de cele furnizate prin cablu. Netcom Activ se ocupă de sudura fibrei optice, întreținerea rețelelor de fibră optică, proiectarea rețelelor de fibră optică, măsurători OTDR/PM și antreprenoriat infrastructură fibră optică.

Leave a Reply