Implantul dentar și periuța de dinți electrică. Prieteni sau dușmani?

medic stomatolog bucuresti

Mulți dintre noi apelăm, cel puțin în ultimul timp, la periuțele dentare electrice, tocmai pentru că acestea sunt mai folositoare și își fac treaba mult mai bine, comparativ cu o periuță de dinți manuală. Dorim să ne spălăm și noi pe dinți, la fel ca un medic dentist, nu? O periuță electrică calitativă este una dintre perfectele soluții atunci când vine vorba despre o îngrijire orală cât mai adecvată. Medicii dentiști recomandă periuțele electrice! Dar în cazul unui implant dentar, sunt sau nu acestea recomandate?

Medicii stomatologi vă recomandă să nu folosiți periuța de dinți electrică, atunci când vine vorba despre un tratament cu implant dentar.

Pentru a înțelege și a percepe cât mai bine aceste informații este esențial ca, mai întâi de toate, să aveți o idee despre componentele complexului implantar.

Ca urmare, amintim coroana artificială sau lucrarea în sine, care înlocuiește coroana pierdută, șurubul care fixează bontul protetic la implant, bontul protetic în sine, care are rolul de a face legătura dintre implantul propriu-zis și coroana artificială, și, nu în ultimul rând, implantul dentar propriu-zis, care înlocuiește rădăcina dintelui pierdut.

În ceea ce privește bontul brotetic, acesta este important, tocmai pentru că el se fixează la implant prin intermediul șurubului. Astfel, coroana artificială va avea pe ce să se așeze, fie prin intermediul cimentării, fie prin prisma înșurubării.

În momentul în care pacientul utilizează periuța de dinți electrică, indiscutabil, se creează vibrații care slăbesc șurubul intern, care fixează bontul protetic. Este suficient ca acesta să slăbească puțin pentru ca stabilitatea coronei să se piardă. Iar, pe de altă parte, sub acțiunea forțelor masticatorii, șurubul se slăbește din ce în ce mai tare, iar coroana începe să se miște semnificativ, îngrijorând destul de târziu pacientul.

Cea mai fericită situație este, însă, atunci când pacientul se prezintă la cabinetul medicului stomatolog, încă de la primele simptome de instabilitate, moment în care medicul nu mai poate scoate coroana, aceasta fiind cimentată. În acest caz, așadar, este nevoie de o intervenție care se soldează cu tăierea coroanei artificiale. Mai apoi, va fi nevoie de una nouă, care va necesita, de asemenea, costuri adiționale.

Specialiștii clincii dentare Cris-Smile vă recomandă să evitați folosirea unei periuțe dentare atunci când este și implantul dentar implicat. Implantul dentar și periuța electrică se dovedesc a fi, așadar, nu prieteni, ci dușmani.

Leave a Reply