Peleții din lemn au devenit din ce în ce mai populari ca și combustibil pentru sobe și centrale în ultimii ani. Popularitatea lor provine dintr-o serie de motive, nu în ultimul rând acela că lemnul este o sursă de energie regenerabilă spre deosebire de alte surse cum ar fi gazul, cărbunele și uleiul de încălzire.
Peleții din lemn au fost inventați în anii 1970 ca urmare a crizei petrolului din 1973. Aceștia au fost o soluție logică la o problemă cu care s-au confruntat nu numai cetățenii Statelor Unite ale Americii ci și proprietarii de locuințe din întreaga lume.
Peleții de lemn sunt un produs secundar al fabricilor de cherestea. Sunt produși folosindu-se rumeguș, resturi de la tăierea buștenilor și alte materiale de bază din lemn. Rumegușul trebuie uscat pentru a elimina aproape toată umiditatea apoi este comprimat la temperatură și presiune ridicată. Rezultatul este un pelet de 5-10 mm care este gata să fie ars.
Cei care sunt obișnuiți să utilizeze peleți din lemn vor ști că există grade diferite de calitate a peleților. Un pelet necorespunzător poate cauza o ardere mai puțin eficientă.
Peleții de lemn de înaltă calitate nu conțin aditivi sau agenți de legare. Lignina, un constituent natural prezent în lemn, este eliberat sub căldură și presiune. Lignina este cea care leagă de fapt particulele mici pentru a forma peletul în sine. Cei mai buni peleți sunt realizați din lemn dur cum ar fi stejarul sau dintr-un amestec de lemn de esență tare. Peleții care produc mai puțin de 1% cenușă pe tonă sunt considerați că fac parte din clasa premium și aceștia sunt cei mai recomandați pentru cumpărare.
Peleții din lemn s-au dovedit a fi benefici și pentru mediul înconjurător. Emisiile de combustie sunt scăzute în comparație cu arderea buștenilor tradiționali sau a lemnului. Emisiile scăzute fac ca arderea peleților din lemn în zonele urbane și rurale să fie deosebit de atrăgătoare pentru proprietarii de centrale.
Utilizarea peleților pentru încălzire poate să reducă semnificativ costurile de încălzire. În prezent, peleții din lemn lucrează cu aproximativ 30% mai ieftin decât alte metode de încălzire.
Dacă ești în căutare de peleți pentru centrala sau pentru soba ta, poți accesa magazinul online www.tomibena.com. Aici vei găsi peleți din rumeguș rezultat din prelucrarea lemnului de rășinoase precum molid și fag, cu diametrul de 6 mm și lungimea de 20-45 mm la prețul de 19.99 lei/ sac 15 kg. Mai multe detalii despre produse, termeni de livrare, modalități de plată și date de contact găsești tot pe site.