Cum să promovezi un blog ?

Cum să promovezi un blog ? Întrebarea care îi macină pe toți bloggeri de pe la noi. Astăzi voi scrie și eu ceva legat de acest aspect. Vă voi da doar detalii din experiența mea, deci să nu credeți că sunt mare expert SEO.

Ce înseamnă SEO ?

Poate mulți dintre voi știți, dar voi face o explicație băbește pentru cei ce nu înțeleg. Tradus ca la carte SEO înseamnă Search Engine Optimization, mai pe română optimizare pentru motoarele de căutare. Mai bine zis este acea metodă prin care tu ca și utilizator încerci să te dai bine pe lângă nenea gogu sau nenea bing, sau orice alt motor de căutare. Acum să trecem la niște lucruri pe care eu le-am observat în tot acest timp de când scriu pe blog :

  • Optimizarea nu o faci neapărat pentru motorul de căutare, o faci pentru cititorii tăi.
  • Cei de la Google se axează mult pe optimizarea lentă și încearcă pe cât posibil să reducă optimizarea doar de dragul de a aduce trafic. (mai sunt câteva dar am cam uitat, fuck !!! )

Cum îmi pot promova blogul ?

Prin intermediul tehnicilor SEO poți ajunge să apari în SERP (alt termen complicat? ce tot ne zici aici?), adică Search Engine Result Page, mai pe românește, SERP se referă la poziția ta în motorul de căutare. Poți fi pe prima pagină unde apari când cineva caută un anume „cuvânt cheie” .

Ca să fiu mai explicit voi căuta o rețetă de ciorbă. Odată ce am dat enter google îmi arată o listă de rezultate, tot odată google încercând să îți arate cele mai bine structurate rețete de ciorbă. Lăsând aceste detalii puțin deoparte iată câteva metode de promovare a blogului tău :

  • Prima și cea mai importantă regulă : Scrie conținut de calitate ! Mereu scrie conținut care să îi atragă pe vizitatorii tăi ca aceștia să mai revină. Nu încerca să scrii articole de dragul de a intra în motoarele de căutare și mai rău NU PLAGIA. Cum ar fi să vedem pe toate blogurile același conținut ?
  • Comentează pe alte bloguri. Odată ce vei începe să scrii, s-ar putea ca și alți bloggeri să îți aprecieze articolele și să lase un comentariu pe blogul tău, tu la rândul tău putând să faci la fel însă respectând câteva reguli și anume:
  1. Nu face SPAM. Nu te apuca să comentezi cu fraze gen „gg, frumos articol, tare mane,etc” . Îți zic că eu personal te-aș bana dacă ai face acest lucru. Gândește-te că blogul e un loc de relaxare, unde vrei să comunici cu alte persoane pe tema care se discută. Cum ar fi ca eu să vin și să arunc cu „gunoi” în locul tău de relaxare ?
  2. Lasă-ți numele tău real. Nu pune nume de genul „jocuri online, seo expert, cocalarus imbecilus”. Îți spun și de ce, eu unul nu aș fi foarte deranjat de acest aspect cât aș fi deranjat de faptul că o „fantomă” îmi lasă un comentariu cu un nume de acest tip. Mai există posibilitatea ca proprietarul blogului pe care comentezi să fie deranjat de faptul că îți faci publicitate pe spatele lui. Noi în cercul nostru de prieteni  bloggeri (sper că îmi este permis să vă consider prieteni), încercăm să ne respectăm unul pe altul și sincer, eu mă focusez pe ceea ce se discută exprimându-mi opinia.
  3. Nu pune link-uri decât care au legătură cu subiectul, iar dacă pui nu pune decât link-uri generale. Cum ar fi să vină cineva pe blogul tău și să zică ” Tare articol, am discutat și eu despre asta la adresa www.ceapaverde.ro/articol-spam/” ? Dacă se discută totuși despre ceapă :)) =)) și beneficiile ei poți da un link către un clip sau un site foarte cunoscut ce nu poate fi considerat ca spam.
  4. Scrie corect gramatical. Da, știu că e greu și eu mai greșind uneori. Dacă totuși nu știi unele reguli și ți se reproșează, nu răspunde cu comentarii de genul „vai tu marele critic gramatical” ci încearcă să bagi la cap și să mulțumești. Fără rușine mărturisesc că eu am aflat de pe bloguri unele reguli de bază ca „spațiu după virgulă”, sau că la fel se scrie „la fel” și nu lafel.

Trecând mai departe avem ceva interesant :

  • Boldează cuvintele cheie în articol. După cum ai observat în acest articol cuvinte ca SEO, promovare, etc sunt boldate. Acest lucru indică motoarelor de căutare tema despre care se discută în articol.
  • Folosește tag-urile, au același rol de a face mai ușoară găsirea unui articol. Nu pune totuși mai mult de 5 tag-uri și vezi să nu fie prea lungi.
  • Inserează link-uri pe anumite cuvinte care să ducă către alte articole de pe blogul tău.
  • Încearcă să scrii structurat. După cum vezi eu am adoptat acum această metodă de curând. E mult mai ușor de citit și de memorat.
  • Folosește-te de Facebook/Twitter , social media în general însă nu uita de regula împotriva SPAM-ului.

În mare cam atât, dacă am uitat ceva poți lăsa un comentariu să vadă toți cei ce citesc articolul. Ca să recapitulez, ideea generală e că blogul nu îl optimizezi pentru Google, ci pentru cititorii tăi. Unii trec la lucruri mai avansate, dar vă zic din experiență că nu prea ajută. Cel mai ok e să scrii ce îți place, articole care crezi că ajută (cum cred că acest articol te va ajuta) și să nu o faci sperând că te vei îmbogăți cu un blog.

Blogul reprezintă un loc de relaxare, cel puțin pentru mine.

Toate cele bune 😀

Leave a Reply