Știu că sună puțin ciudat, însă mulți am pățit asta inclusiv eu. Citisem undeva mai demult niște lucruri despre lăcrimatul în timpul tăiatului unei cepe și mi-am amintit din senin de acest aspect pentru că de curând un băiat mai mare ca mine a pățit-o și am râs de el cu lacrimi.
De ce ceapa ne face să plângem ?
- Ceapa conține o enzimă numită „alinaza” , iar atunci când tăiem o ceapă celulele acesteia se sparg și această enzimă formează un compus volatil ce ajunge la ochi în circa 20-30 secunde. Această enzimă conține un compus de sulf din câte știam care este iritant pentru ochi și astfel ajungem să lăcrimăm.
Totuși cum să nu lăcrimezi când tai ceapă?
- Ține apă în gură atunci când tai o ceapă (Testată și funcțională cel puțin pe mine)
- Poți pune ceapa la congelator cu jumătate de oră înainte de tocare.
- Tot o metodă ce implică apa este să ții mâinile și ceapa într-un vas și să toci ceapa așa chiar dacă durează mai mult.
- Metoda cea mai bombă și cea mai practicată este să pui pe altcineva să taie ceapa :))
Voi aveți și alte metode de a vă feri de lăcrimare în timpul tăierii unei cepe? Aici fac apel la bucătarii/bucătăresele iscusite care văd acest articol, dar și la adolescenții puși de mama să taie ceapa în loc să joace CS:GO toată ziua :))