Cum să nu mai lăcrimezi când tai ceapă?

Știu că sună puțin ciudat, însă mulți am pățit asta inclusiv eu. Citisem undeva mai demult niște lucruri despre lăcrimatul în timpul tăiatului unei cepe și mi-am amintit din senin de acest aspect pentru că de curând un băiat mai mare ca mine a pățit-o și am râs de el cu lacrimi.

De ce ceapa ne face să plângem ?

  • Ceapa conține o enzimă numită „alinaza” , iar atunci când tăiem o ceapă celulele acesteia se sparg și această enzimă formează un compus volatil ce ajunge la ochi în circa 20-30 secunde. Această enzimă conține un compus de sulf din câte știam care este iritant pentru ochi și astfel ajungem să lăcrimăm.

Totuși cum să nu lăcrimezi când tai ceapă?

  • Ține apă în gură atunci când tai o ceapă (Testată și funcțională cel puțin pe mine)
  • Poți pune ceapa la congelator cu jumătate de oră înainte de tocare.
  • Tot o metodă ce implică apa este să ții mâinile și ceapa într-un vas și să toci ceapa așa chiar dacă durează mai mult.
  • Metoda cea mai bombă și cea mai practicată este să pui pe altcineva să taie ceapa :))

Voi aveți și alte metode de a vă feri de lăcrimare în timpul tăierii unei cepe? Aici fac apel la bucătarii/bucătăresele iscusite care văd acest articol, dar și la adolescenții puși de mama să taie ceapa în loc să joace CS:GO toată ziua :))

Leave a Reply