Când m-am mutat în noua casă achiziționată anul acesta, am găsit un monstru în pivniță. Era vorba despre o centrală termică veche, ruginită și murdară. Centrala existentă era nesigură și ineficientă, așa că am decis că era mai bine să o schimb. Începând de la 0 poate fi o sarcină dificilă, dar iată care sunt strategiile și sfaturile pe care le-am folosit pentru a alege cel mai bun sistem de încălzire pentru casa mea.
În această căutare anevoioasă am învățat că există și centrale de apartament, special realizate pentru apartamente, dar și centrale termice care pot fi mai bine folosite în case.
Cu toate opțiunile și variațiile de cost implicate, sarcina mea pentru alegerea unui nou sistem de încălzire s-a transformat într-o adevărată călătorie. Dacă ai un sistem vechi de încălzire care trebuie înlocuit sau tocmai ți-ai terminat casa și dorești să montezi un sistem de incălzire, iată factorii care m-au ajutat să iau o decizie bună:
Începe cu strategii pasive: dacă folosești strategii pasive inițial, vei avea o încărcătură de încălzire mai mică și în unele cazuri vei reduce dimensiunea sistemului mecanic. Dacă ai flexiblitatea necesară, ia în considerare orientarea casei, locația de plasare a ferestrelor și învelișul de construcție a clădirii pentru a profita cât mai mult de câștigul oferit de soare pe timpul zilei. Pentru case existente, adăugarea izolației și astuparea găurilor de aer înseamnă că sistemul tău nu va trebui să muncească atât de mult pentru a-ți menține casa caldă.
Ia în considerare zona și climatul: care sunt nevoile tale de încălzire? Dacă trăiești într-o zonă mai temperată, s-ar putea să iei în considerare un sistem ce acționează pe o zonă mai mică care este folosit doar pe timpul iernii. Dacă trăiești într-un climat nordic, s-ar putea să aibă sens să investești într-un sistem foarte eficient de încălzire care va ajuta la minimizarea costurilor de încălzire pe timpul iernilor lungi.
Constrângerile legate de spațiu: dacă ai o casă mică, o centrală foarte mare s-ar putea să nu aibă sens. Dacă ai o curte mică sau inexistentă, s-ar putea să fie necesar să alegi un sistem de încălzire exterior.
Tipuri de combustibil disponibile: cum va fi alimentată centrala ta termică? Majoritate caselor au electricitate și un tip de combustibil disponibil, indiferent dacă este vorba de gaz, ulei sau propan. Știind ceea ce ai la dispoziție, îți va restrânge opțiunile. Mai mult decât atât, dacă ai acces la un tip de combustiibl, nu înseamnă că este obligatoriu să-l folosești. Poți să alegi și lemnele.
Opțiuni de energie regenerabile: în ciuda prețurilor lor inițiale, nu exclude opțiunile de energie regenerabile, cum sunt panourile solare, geotermice sau vântul. Majoritatea companiilor care oferă aceste opțiuni sunt fericite să ajute deținătorii de case să decidă dacă sistemul merită și să le ofere variante de plată diverse.
Costurile combustibilului: pe lângă tipurile de combustibil, ia în considerare costul energiei electrice în fața costului combustibilului. Prețul inițial s-ar putea să te ducă cu gândul la un nou sistem de încălzire, dar ia în considerare costurile pe termen lung, fiindcă acestea pot varia foarte mult în funcție de tipurile de combustibil disponibile pe piață și prețurile acestora.
Vorbește cu un profesionist: dacă cauți sfaturi de la un expert care nu încearcă să îți vândă ceva, investește într-o întâlnire cu un arhitect sau un inginer mecanic care este familiar cu climatul tău și design-ul casei tale. Aceștia te pot ajuta să gândești în afara cutiei și să explorezi cum strategiile pasive și active pot funcționa împreună.
Ia în considerare costul în fața duratei de viață: la fel ca la achiziția unei mașini noi, costurile inițiale fac parte dintr-o mică parte a ecuației. Întreținerea pe termen lung și cea a combustibilului sunt de asemenea important de cercetat și înțeles.