Este normal ca din cand in cand sa cazi pe ganduri legat de cum traiesti, de cat sunt de potrivite obiceiurile pe care le dezvolti. Cercetarea de sine este o practica comuna in randul crestinilor si nu ar fi deloc anormal sa fie si in ceea ce te priveste. Din contra, asta inseamna ca ai constiinta treaza si ca iti pasa de tine, de partea duhovniceasca a ta.
Nu este suficient desigur doar sa te gandesti la asta. Este necesar sa iti demonstrezi tie in primul rand ca aceasta cercetare de sine are si rezultate, ca te ajuta sa te transformi in omul care doresti sa fii. Se spune ca toata viata invatam. Incercarile prin care trecem au rolul sa ne educe, din fiecare lectie trebuie sa desprindem invataturi – chiar daca acestea nu se refera de fiecare data la evenimentele cele mai fericite.
Scopul nostru crestin este de a ne desavarsi, de a deveni mai buni in fapte, gesturi, gandire. In ce masura reusim sa facem insa asta? De cele mai multe ori ajungi sa te pierzi in obiceiurile zilnice, poate departe de cum ar trebui sa fie cele ale unui crestin desavarsit. Nu ar trebui desigur sa lasi asta sa te impiedice sa iti urmaresti telul. Asadar, cum poti sa faci acest lucru intr-un mod care sa te multumeasca si nu unul care sa iti creeze frustrari?
Cauta sa renunti la micile obiceiuri vinovate si sa dezvolti altele sanatoase!
Dar cum ai putea sa faci asta? Despre ce obiceiuri ar putea fi vorba? Ei bine, fiecare are propriile sale slabiciuni, ca sa le numim asa. Vrei sa fii un crestin mai bun? Stii ca asta consta in schimbarea personala. Nu tu esti cel care iti vei pune aceasta eticheta, ci cei din jurul tau. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa faci ceva in acest sens ca sa impresionezi pe cineva.
Incepe cu lucrurile marunte. Obisnuiesti sa pierzi timp mult uitandu-te la filme? Nu este neaparat un lucru rau, dar cum iti suna sa folosesti timpul respectiv uitandu-te la ceva care sa te incarce spiritual? Internetul iti pune la dispozitie o multime de filme crestine, realizate dupa pasaje biblice sau inspirate din vietile crestinilor. De altfel poti comanda un film bun de acest gen si de pe site-ul librariamaranatha.ro.
La fel poti privi lucrurile si in cazul cartilor. Poate e timpul sa treci la urmatorul nivel si sa faci din carti prietenul tau de suflet. Cele cu teme crestine, dar mai ales Sfanta Scriptura ar putea sa devina prietenul pe care nu l-ai simtit vreodata mai aproape. Desigur, pentru asta e necesar sa privesti totul cu curatie. E foar usor sa cazi in cealalta panta, respectiv sa intelegi tot ceea ce citesti dupa cum ti-ar fi tie mai convenabil. Gasesti si carti ce dezbat anumite pasaje din Sfanta Carte ce te pot ajuta sa dai un bun inteles celor citite.
Sunt pasi marunti si aparent neinsemnati, dar care te vor ajuta sa te desavarsesti crestin fiind. De ce sa nu incerci sa transformi micile obiceiuri de relaxare in ceva folositor pentru suflet?