Cum alegi corect un motor electric potrivit?

motoare-electrice

In zilele noastre, tehnologia pare sa acapareze tot. Zi dupa zi se perfectioneaza tot mai multi specialisti in diverse domenii, care reusesc sa imbunatateasca diverse produse si echipamente sau realizeaza chiar unele noi, care ajuta la desfasurarea activitatilor zilnice. In aceasta linie de idei, motoarele electrice sunt prezente peste tot, existand numeroase aparate si echipamente care le utilizeaza.

Daca ajungi in momentul in care trebuie sa alegi un motor electric, este nevoie sa cunosti cateva aspecte esentiale cu privire la acest dispozitiv. Practic, te vei orienta dupa cateva criterii precum sunt cele mentionate mai jos:

1. Mediul, ambientul in care va functiona motorul electric

Atunci cand trebuie sa alegi din gama variata de motoare electrice, va trebui neaparat sa tii cont de mediul in care respectivul motor va functiona. Ambientul in care va fi plasat motorul este un factor determinant de selectie, intrucat un nivel de umiditate ridicat, spre exemplu, poate duce la afectarea acestuia. La fel sta situatia si in cazul in care motorul va functiona intr-un mediu in care exista mult praf sau agenti cu potential coroziv – pentru astfel de medii va trebui ales un motor electric care sa dispuna de protectiile necesare.

2. Nivelul de ventilatie de care are nevoie motorul electric

De regula, motoarele electrice au incluse sisteme de ventilatie care le pot asigura o functionare corespunzatoare si de durata, fara probleme majore. Exista insa situatii in care poate sa apara supraincalzirea, atunci cand motorul electric este solicitat pentru o perioada indelungata ori cand ambientul in care functioneaza prezinta temperaturi ridicate. In asemenea cazuri apare si nevoia de ventilatie auxiliara, prin urmare motorul electric ales va trebui sa bifeze si acest aspect. Fie ca va dispune de posibilitatea de anexare a unui sistem de ventilatie suplimentar sau ca va avea deja inclus unul, un astfel de motor isi va indeplini scopul fara probleme legate de supraincalzire.

3. Parametrii tehnici

Printre cei mai importanti de enumerat aici ar fi viteza de rotatie, momentul si cuplul motorului electric. Daca astfel de termeni par prea complicati, discutia cu un specialist in domeniu este indicata, pentru a alege motorul electric potrivit.

Acesti parametri tehnici vor dicta eficienta si randamentul pe care il ofera motorul electric ales. Ca exemplu, un motor electric care actioneaza o banda transportoare nu va avea acelasi regim de lucru si nu va functiona la aceeasi turatie precum motorul electric care actioneaza un sistem complex de ventilatie. Vestea buna este insa ca exista solutii pe piata, indiferent de situatie.

Cei interesati de motoare electrice destinate diverselor aplicatii pot sa gaseasca solutii potrivite in cadrul website-ului bmes.ro. Indiferent daca este vorba de motoare electrice standard, realizate in serie ori daca este nevoie de specificatii si parametri personalizati, specialistii care isi prezinta ofertele in cadrul website-ului mentionat pot sa ofere solutiile potrivite. Inclusiv pentru alegerea unui motor electric potrivit unei anumite aplicatii acestia pot sa ofere indicatiile potrivite, in asa fel incat solutia identificata sa ofere eficienta si randamentul asteptat de catre beneficiar.

 

Leave a Reply