Cum alegem un serviciu de gazduire?

Salutare dragi prieteni, astazi vom discuta despre cum sa alegem un serviciu de gazduire si despre tipurile de servicii web in parte.

Gazduirea Web

Gazduirea web este folosita pentru a gazduii site-uri indiferent de tipul acestora(html/php,etc) . Gazduirea web reprezinta site-ul nostru si trebuie aleasa cu grija.Gazduirea web ar trebuii alesi dupa urmatorii factori:

-Resursele alocate. Majoritatea providerilor ascund aceste detalii intr-un colt pe site-ul lor sa nu fie la vedere insa ele sunt cele mai importante detalii.In functie de tipul site-ului acesta consuma anumite resurse serverului pe care sunteti gazduit (CPU,RAM,MYSQL) detalii foarte importante.Un bun provider va ofera in jur de 30 conexiuni mysql undeva la 128 mb ram si 5-10% CPU utilizat,totusi nu va asteptati sa tineti un site foarte mare pe o gazduire web de tip shared.Pentru aceasta vom discuta cand vom ajunge la capitolul vps.

-Banda de internet un alt capitol foarte important. Unii dintre voi ati observat o oarecare diferenta intre provideri la viteza de download/upload si viteza de incarcare a site-ului.Acum depinde de fiecare provider unde are serverele colocate si ce viteza le ofera datacenterul. Va voi spune o lista de provideri de viteza la final.

-Adresa IP Dedicata : Adresa IP dedicata este folosita in SEO si/sau chiar in delimitarea site-ului de celelalte.Un provider bun ar trebuii sa ofere fiecarui client 1 adresa ip separata (xServers) dar unii o pun contra cost.Pe 1 adresa IP dedicata se poate instala si un certficat SSL.

-Panoul de Control: Va sfatuiesc sa alegeti servicii de gazduire care au ca control panel :cPanel , acesta este un panou foarte avansat de administrare si usor in acelasi timp.Are o interfata prietenoasa si confera un + de incredere. Nu cumparati pachete pe panouri gratuite sau orice alte porcarii.

– Atentie la costurile ascunse si la costurile ulterioare, de obicei prima comanda beneficiaza de discount insa iti poate da impresia ca si ulterior vei plati la fel.

– daca ofera adrese de email; in acest fel va puteti crea adrese de email tip contact@site.ro s.a.m.d.
– subdomenii; cu ajutorul subdomeniilor puteti crea mai multe site-uri tip site1.site.ro s.a.m.d.

Servere VPS si Servere Dedicate

-Un server dedicat este un server fizic (un sistem pe post de server intr-un centru de date, birou, etc).
Un VPS este un server virtual, nu fizic.
Avantajul VPS este ca un server dedicat poate fi impartit in mai multe servere virtuale, scazad astfel costurile.
Daca nu ai nevoie de toate resursele unui server dedicat, dar vrei mai mult decat gazduire shared, VPS este solutia.
In afara de faptul ca nu este un server dedicat in realitate, practic beneficiezi de aceleasi avantaje (evident, mai putine resurse), la un cost mai redus.

Cum alegem un server VPS?

SERVERE XEN – Resurse Garantate

Dupa cum puteti vedea inca din titlu, sistemul de virtualizare XEN ofera resursele garantate unui server virtual VPS.

Virtualizarea de tip XEN aduce VPS-ul foarte aproape de ideea de virtualizare hardware, adica se comporta ca si cum el singur ar fi un mic server independent.

Pe XEN spatiul hdd, ramul, swapul si partea alocata din procesor vor fi intotdeauna disponibile indiferent de ce consuma sau ce fac celelalte vpsuri de pe acel server.

Are si 2 dezavantaje:

  • Daca are nevoie in anumite momente de mai multe resurse nu va avea acces la ele si se va bloca (overload);
  • Are un cost mai ridicat intrucat intr-un server fizic pe XEN nu pot fi create decat atatea vpsuri cate resurse are serverul;
  • SERVERE OpenVZ – Resurse Disponibile

  • Principalul avantaj al virtualizarii de tip OpenVZ este alocarea resurselor dupa necesitati si, implicit accesul la mai multe resurse atunci cand este nevoie.Pretul insa este mai mic si riscul de blocare este mult mai redus intrucat sunt rare cazurile in care toate vpsurile dintr-un server au necesitati puctuale foarte mari in aceeasi unitate de timp.De asemenea, in OpenVZ modificarile de spatiu, ram si procesor se pot face fara oprirea vpsului salvand astfel uptime-ul.Are si 2 dezavantaje:
    • Exista momente in care nu ai acces la resursele share ci doar la cele garantate.
    • Unii provideri de hosting nu inteleg sa respecte clientii lor si fac overselling masiv pe OpenVZ
    • Care este mai bun?

      Daca ai incredere in providerul tau de hosting in mod clar OpenVZ este mai util intrucat e mai ieftin si iti ofera acces la mai multe resurse.

      XEN e singura alternativa in cazul in care nu ai incredere in provider, pe XEN nu poate face overselling.

Cum alegem un server dedicat?

Administrarea serverului – este un aspect important de care trebuie tinut cont. Trebuie sa va asigurati ca dumneavoastra sau o alta persoana cu care colaborati are capacitatea de administra serverul dedicat. Daca nu, va trebui sa alegeti si un serviciu de administrare server. In acest caz trebuie sa cititi atent, la fiecare furnizor in parte, ce inseamna “administrare server” deoarece oferta difera de la un furnizor la altul.

Sistemul de operare – in functie de nevoie trebuie doar sa verificati daca compania pe care o alegeti poate sa va instaleze sistemul de operare de care aveti nevoie. Distributiile linux sunt in general gratuite dar pentru sistemele de operare Microsoft se achita in plus o taxa lunara.

Serverul web – acesta poate fi Apache pentru Linux sau Windows sau IIS doar pentru Windows (oferit tot contra unei taxe lunare).

Baze de date – care pot fi MySQL si PostgreSQL pentru Linux sau MSSQL pentru Windows (oferit tot contra cost).

Viteza si performanta – alegerea configuratiei optime pentru serverul dedicat depinde de consumul de resurse pe care in genereaza traficul nostru raportat la numarul de vizitatori curent si estimat.

Banda si trafic – mare atentie la acest punct. Multe companii ofera informatii menite sa pacaleasca clientul. Spre exemplu tipul portului in switch la care este conectat serverul nostru nu este acelasi lucru cu viteza de transfer oferita. Desemenea trebuie tinut cont ca la majoritatea furnizorilor viteza de transfer nu este sincrona (download=upload). Sfatul nostru este sa cereti garantarea contractuala a vitezei minime de transfer. In privinta traficului trebuie sa verificati daca acesta este contorizat sau nu, iar in cazul in care este contorizat trebuie sa va asigurati ca traficul inclus este suficient pentru nevoile dumneavoastra iar costurile in caz de depasire se incadreaza in bugetul stabilit.

Datacenter – ofertele de servere dedicate sunt numeroase. Analizati cu atentie si informatiile legate de datacenter-ul in care va fi gazduite serverul dumneavoastra. Din acest motiv trebuie sa aflam daca compania respectiva detine propriul datacenter sau are doar spatiu inchiriat intr-un alt datacenter, ce furnizori de internet are datacenter-ul, daca centrul de date indeplineste toate cerintele actuale (furnizori multiplii de internet, redundanta in alimentarea cu energie electrica, sistem de climatizare, securitatate).

Scalabilitate – dupa cum precizam intr-un alt articol, este foarte greu sa gasesti un furnizor care iti poate oferii solutii de scalabilitate si de multe ori suntem nevoiti sa schimbam furnizorul de servicii imediat ce afacerea noastra a crescut. Pentru a evita aceasta problema este important sa tinem cont si de acest aspect atunci cand alegem un server dedicat.

Cam atat cu acest ghid,daca aveti si alte intrebari legate de alegerea unui pachet de gazduire astept un comentariu mai jos.Toate cele bune.

Leave a Reply