Stim cu totii ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie toti copiii asteapta sa gaseasca ghetutele pline de dulciuri sau cadouri, dupa ce si-au curatat foarte bine ghetutele inca din seara de 5 decembrie. Chiar darurile primit cu aceasta ocazie nu sunt asa de importante precum cadourile de craciun este tot un prilej de bucurie pentru cei mici. Mai stim si ca traditia spune ca toti copiii care nu au fost cuminti primesc nuieluse de Sfantul Nicolae. Care este, totusi, semnificatia acestei traditii? Ei bine, in continuare va vor relata povestea Sfantului Nicolae pentru a le putea povesti copiilor care este traditia si motivul pentru care primesc in aceasta seara cadouri:
Credinta populara il mai denumeste de Sfantul Nicolae si San-Nicoara, iar despre el se spune ca pazeste soarele care incearca sa se strecoare pe langa el pentru a lasa lumea fara caldura si fara lumina. Fiecare zona a tarii sarbatoreste diferit Sfantul Nicolae, insa in unele parti oamenii aduc in casa crengute de mar si le pastreaza in apa langa icoane pentru a inflori pana de Anul Nou. In cazul in care crenguta infloreste se spune ca urmatorul an va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii. De asemenea, crenguta de mar este oferita si copiilor neascultatori si se pune, de asemenea, in apa pentru a verifica daca infloreste sau nu. In cazul in care crenguta infloreste se spune ca greselile sunt iertate.
Alte regiuni au alte traditii precum adunarea fetelor in ajunul sarbatorii de Mos Nicolae pentru a face placinte la fix ora noua, iar flacaii trebuie sa navaleasca peste ele pentru a incepe petrecerea. In satele romanesti, feciorii se organizeaza in cete si isi aleg gazda in casa careia se vor desfasura repetitiile pentru colinda de Craciun.
In noapte de 5 spre 6 decembrie copiii au fost invatati sa isi lustruiasca foarte bine ghetutele pentru ca urmeaza sa vina Mos Nicolae si sa aduca cadouri copiilor. Copiii care au fost in timpul anului neascultatori primesc o nuielusa pentru a fi avertizati sis a le aminteasca ca trebuie sa asculte de parinti si bunici. Se spune ca pentru Mos Nicolae este sufficient doar sa se uite pe fereastra ca sa vada daca sunt sau nu copiii cuminti.
Desi Mos Nicolae merge pe la toti copiii din lume, el are sufficient timp cat sa asculte dorintele fiecarui copil in parte. De asemenea, conform traditiei romanesti Mos Nicolae apare pe un cal alb, iar acest lucru ne duce cu gandul la prima zapada care cade la inceputul iernii si ajuta toti nevoiasii, copiii orfani si vaduvele. El mai este recunoscut si ca stapanul apelor pentru ca el protejeaza carabierii de la innec si soldatii in vreme de razboi.
Astfel, sarbatoarea Sfantului Nicolae este o sarbatoare foarte cunoscuta, iar copiii tarilor crestine abia asteapta sosirea lui pentru a le oferi cadouri. De regula Mos Nicolae nu este atat de darnic precum Mos Craciun si aduce dulciuri si nu cadouri scumpe.